BültenPiyasadan Haberler

Piyasadan Haberler

Küresel gıda fiyatları altı aydır geriliyor

Gıda fiyatlarında üst üste altıncı ayda görülen düşüşle ilgili FAO’dan yapılan açıklamada, gerilemede bitkisel yağ fiyatlarındaki geri çekilmenin etkili olduğu ifade edildi. Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, aylık yüzde 6.6 azalarak Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Tahıl Fiyat Endeksi aylık bazda yüzde 1.5 artarken; uluslararası buğday fiyatları da yüzde 2.2 toparlandı. Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ise piyasa belirsizlikleri ve küresel ekonomik büyüme kaygıları ve Dolar karşısında zayıflayan Euro’nun etkisiyle ay içinde yüzde 0.6 düştü. FAO verilerine göre Et Fiyat Endeksi yüzde 0.5 gerilerken; Şeker Fiyat Endeksi ise çoğunlukla Brezilya’dan üretime ilişkin pozitif yönlü beklentiler, düşük etanol fiyatları ve kur hareketi etkileriyle Eylül ayında yüzde 0.7 düştü. FAO, küresel üretim, tüketim, ticaret ve stok eğilimlerine ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı Tahıl Arz ve Talep Özeti Raporu’nu da yayımladı. Rapora göre, FAO, 2022’de küresel tahıl üretimi tahminini 2 miyar 774 milyon tondan 2 milyar 768 milyon tona düşürdü. Bu da 2021 üretim rakamının yüzde 1.7 altında bulunuyor. FAO, küresel tahıl ticaretinin de Rusya-Ukrayna savaşı ve doların güçlenmesi nedeniyle Temmuz 2022 ila Haziran 2023 arasında yüzde 2.4 düşmesini bekliyor.

Euro Bölgesi’nde ekonomik güven 2020’den beri en düşük seviyede

Euro Bölgesi’nde ekonomik güven endeksi Eylül’de 93,7’ye geriledi. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini endeksin 95 değerini alması yönündeydi. Bu, Kasım 2020’den beri en düşük seviye olarak kayda geçti. Endeks böylece 7. ayda da düşüşünü sürdürdü. Endekste hizmetten sanayiye kadar tüm kategoriler düştü. En büyük düşüş eksi 28,8 ile Tüketici Güveninde görüldü. Ekonomik güven kötüleşmesine rağmen Nisan 2020’deki düşük seviyelerin üzerinde kalmaya devam etti. Enflasyon düşüşteki en büyük unsur olarak öne çıktı. Rusya’dan gaz tedariğinin kesintiye uğraması da ekonomik güveni olumsuz etkiledi. Anket, tüketicinin enflasyon beklentilerinde yükseliş olduğunu gösterdi. Euro Bölgesi’nde yarın açıklanacak enflasyon verisi yakından takip edilecek. Para piyasalarında AMB’nin 27 Ekim’deki toplantısında yüksek enflasyonu dizginlemek için 75 baz puanlık artışlarını sürdürmesi bekleniyor.

Amazon, Türkiye’deki ilk lojistik üssünü açtı

E-ticaret pazaryeri Amazon, 100 milyon dolar yatırımla Türkiye’deki ilk lojistik üssünün kapılarını açtı. Amazon’un lojistik üssü, artan müşteri talebinin karşılanmasını ve siparişlerin daha hızlı şekilde ulaştırılmasını sağlayacak. Amazon önceden, yüklenici firmalar üzerinden lojistik hizmeti alıyordu. İstanbul’un Tuzla ilçesine kurulan tesisin bir yılda bini aşkın yeni istihdam sağlaması bekleniyor.

 

Türkiye’de 10 kişiden 8’inin alım gücü düştü

Ipsos tarafından yapılan iki ayrı 2022 Küresel Enflasyon Algısı Araştırması’na göre, küresel olarak ciddi bir enflasyon artışı beklenirken ülkede alım gücünde önemli aşınma izlendi. Gerek araştırmanın yapılıdığı 28 ülkede gerek Türkiye’de insanların gelecek altı aya ilişkin faturalarını ödemekten endişe duydukları kaydedildi.

28 ülke ortalaması baz alındığında yüzde 42 oranında çok artış, yüzde 32 oranıda da artış öngürülüyor. Toplam 74 oranında artış ya da çok artış görülürken, aynı kalacak diyenler yüzde 13, azalacak diyenler de yüzde 9 oranında kaldı. Türkiye’de artış bekleyenler toplam yüzde 78 oldu.

Share:

Leave a reply