BültenPiyasadan Haberler

Piyasadan haberler

IMF’den enflasyonun kalıcı hale gelebileceği uyarısı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Gerry Rice, tedarik zinciri aksamalarının devam etmesi veya enflasyon beklentilerinin kısa dönemli fiyat hareketleriyle bozulması durumunda dünyanın bazı bölgelerinde enflasyonun daha kalıcı hale gelebileceğini belirtti.

Rice, düzenlediği basın toplantısında, enflasyonist baskıların birçok ülkede yaygınlaştığını ve arz-talep dengesizliklerinin planlanandan daha uzun sürdüğünü ifade etti.

Enflasyon beklentilerinin çoğu ekonomide genel olarak sabitlendiğini vurgulayan Rice, “Ancak arz kesintileri devam ederse veya enflasyon beklentileri bozulursa, enflasyon daha kalıcı hale gelebilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Rice, ABD’de enflasyonun 2022’de düşmesinin beklendiğini aktararak politika yapıcıların yukarı yönlü riskler karşısında tetikte olmaları gerektiğini kaydetti.

IMF Sözcüsü Rice, ABD’de yüksek seyreden enflasyonun hem ABD hem de küresel ekonomi için sistemik bir olumsuzluk teşkil edecek önden yüklemeli bir politika tepkisini gerektirebileceğini belirtti.

Doğal gaz fiyatlarının dünyanın bazı yerlerinde rekor seviyelere yükseldiğine dikkati çeken Rice, ısıtma talebindeki düşüş ve arzın ayarlanmasıyla enerji fiyatlarının gelecek yıl daha normal seviyelere dönmesinin beklendiğini aktardı.

Kaynak: https://www.bloomberght.com/imf-den-enflasyonun-kalici-hale-gelebilecegi-uyarisi-2292382

 

Yazılım sektörünün önünü açacak 14 yeni teşvik geliyor

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül Kamalı, yerli yazılım sektörünün küresel pazarda önünü açacak, imza aşamasında olan 14 kritik teşvikin bu ay açıklanmasını beklediklerini açıkladı

YASAD Başkanı Kamalı, imza aşamasında olan 14 kritik teşvikin Ticaret Bakanlığı tarafından bu ay açıklanabileceğini söyledi.

Kamalı, tamamı yazılım ihracatçılarına yönelik olarak hazırlanan paketin içerisinde, uluslararası pazarda rekabet gücünü artırmaya yönelik e-Turquality sisteminin diğer yanda yeni ön finansman paketinin, ihracatçıya özel sübvansiyonun ve yatırım teşvikinin olduğunu belirtti.

“E-turquality sisteminden ilk etapta 100 yazılım firması yararlanacak”

Kamalı yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:

“Pandemi, yazılımın Türkiye’de ve dünya genelinde önemini merkeze taşıdı. Yazılım, insan kaynağı odaklı ve yetenek ile yetkinliğin en fazla talep gördüğü bir sektör. Türkiye genelinde 250 bin yazılım geliştiriciye ihtiyaç var ve yurt dışına giden işgücümüz yüksek. İşgücü piyasasını iyileştirici önlemler almalıyız. 2020 yılında 3 milyar dolar gerçekleşen yazılım ihracat gelirini yeni teşvik sistemiyle 10 milyar dolara taşımamız mümkün.

Ticaret Bakanlığımızdan bir ay içerisinde imzadan çıkması beklenen 14 kritik teşvik, sektörün önünü açmaya yönelik formülize edildi. Yazılım sektörüne yönelik e-Turquality sistemi kuruldu ve ilk etapta 100 ihracatçı firmamızı e-Turquality ile buluşturmaya hazırlanıyoruz.

Kaynak: https://www.bloomberght.com/yazilim-sektorunun-onunu-acacak-14-yeni-tesvik-geliyor-2292594

Share:

Leave a reply