Makale

Marka adı yaratmak kolay mı?

‘Marka, tüketici tarafından alınan, fiziksel ve duygusal tatminler sağlayan bir karışımdır. Ürün bizim yaptığımız bir şeydir, marka tüketicinin aldığı.’ şeklinde tanımlamış Güven Borça markayı…

Tıpkı insan, hayvan, kent gibi ürünler de yaşarlar. Bu nedenle de insanlar, ürettikleri şeylere de ad koyarlar. Ve bu adın onu anlatması gerekir. Ürünlere konan marka adları da hem ürünü üreten hem de onu tüketerek yeni şeyler üreten tüketiciler için ayrıcalık kazanır. Bu nedenle de insanlar, ürettikleri şeylere de ad koyarlar. Ve bu adın onu anlatması gerekir. Ürünlere konan marka adları da hem ürünü üreten hem de onu tüketerek yeni şeyler üreten tüketiciler için ayrıcalık kazanır.

Burada marka ve marka adını ayırmak gerekiyor. Marka, bir dünya görüşünü yansıtır. Marka adı ise o dünya görüşüyle birlikte ürünün adıdır. Tüketiciler, markanın dünyasında yaşarlar ve markayı adıyla çağırırlar.

Firmalar, ürünlerini oluştururken, marka adını da genelde baştan koymuş olurlar. Marka adı yaratmanın onlarca yolu var. Örneğin, çoğu zaman markanın sahibi olan aile veya kişi adları; o ürünün yaratıcısı veya tasarımcısının adı; ürünün üretildiği coğrafik bölgenin adı; ürünü üreten firmanın adı; ürünü üreten firmanın adının kısaltılmışı; ürünün yapıldığı malzemeden türetilme adlar; popüler olması için tarihi bir kişilik; mitolojik kahramanlar; kolay anlaşılır ve akılda kalır anlamsız da olsa bir kaç harften oluşan; ürünü üretenler birden fazla ise onların adlarının belli hecelerinin bir araya getirilmesi gibi…

Marka adının bir amacı da ürünün ve markanın benzerlerinden ayrılmasını, akılda kalmasını ve tutulmasını sağlamaktır. Bu nedenle kullandığımız bir çok ürünün marka adı anlamsızdır ama çarpıcıdır.

Şimdi de isterseniz, o çok kullandığımız marka adlarının asıl anlamlarının ne olduğuna bakalım. Aslında nereden doğmuşlar ve neymişler…

Dünya markalar liginde önde gelen markalardan biri olan ADİDAS, spor malzemeleri alanında tartışılmaz bir üstünlüğe sahip. Adı markanın yaratıcısından geliyor. ADI (ADOLF) DASSLER. İlk hecelerin bir araya getirilmesi sonucu oluşturulmuş. ADI DASsler…

Bir diğer deterjan ürünü olan P&G’nin Ariel’i ise adını bir roman kahramanından alıyor. Ariel, Shakespeare’in roman kahramanlarından olan bir perinin adı.

Kadınlar için klasikleşmiş bir koku Chanel 5. Adı çok afilli gözükse de kaynağı o kadar afilli değil. Chanel 5 sadece üretildiği sıradaki deney tüpünün numarasından alıyor adını.

Ünlü moda markası Lacoste, timsahına taktığı adı aslında ürünlerinin tasarımcısı olan Rene Lacoste’un adından alıyor.

Artık bizim için klasikleşen bir otomobil markası FIAT. İlk bakışta bir anlamı yokmuş gibi görünse de o da bir bölgesel adlandırmadan doğan firmanın kısaltılması. Fabbrica Italiana Automobili Torino.

Bilgisayar devlerinden APPLE’ın adı ise belki de en çok anlam yüklenenlerden biri. İki genç girişimcinin yarattığı Apple’ın ilk bilgisayarına konulan ad, Adem ile Havva öyküsüne dayanıyor. Havva’nın Adem’i kandırmak için kullandığı elma logo ve ad seçilmiş. Elmanın ısırılmış olması da APPLE’ın pazardan elde ettiği payı simgeliyor.

Sabancı Grubu’nun tek “SA” olmayan firması ve markası AKBANK. Neden böyle diye düşünürdüm eskiden. Öğrenince merakımı giderdim. Kayserili olan Sabancı ailesi, iş dünyasındaki başarılarının büyük bir kısmını Adana’daki yatırımlarından elde etmişler. Bir finans kurumu kuracakları zaman da hem Kayseri’yi hem de Adana’yı bir arada anmak istedikleri için bankanın adı, Adana-Kayseri Bankası olmuş. Kısaltılınca da AKBANK.

1955lerden sonra, bir Türk tekstilci, dünyadaki eğilimin farkına vararak Türkiye’de yeni bir marka ile yeni bir ürün sundu pazara. Bu kişinin adı Aytaç Kot’tu. Aytaç Bey’in Muhteşem Kot firmasında ürettiği ilk yerli jean pantolonların adı da soyadından geliyordu. KOT Pantolonları… Bugün bu marka olmasa da o markanın adı artık bir ürün grubu olarak anılıyor…

Aytuğba Baraz
CGS Center
Eğitim ve Yayın Koordinatörü

 

 

Kaynak: Bülent Fidan
reklamgunlugu.wordpress.com

Türk Patent Enstitüsü Kitapçığı

 

 

Share:

Leave a reply