BültenTeknoloji'den Haberler

Teknojı Haberleri

Siber saldırılar en büyük 10 riskten biri oldu

Çin’in en büyük bankası olan ICBC ile ChatGPT’nin siber saldırılara maruz kalmasının ardından, bu durumun yaratacağı tehlikeler tekrar gündemin ilk sıralarında yer almaya başladı.

Saldırıların ekonomik maliyeti de her geçen gün artarak devam ediyor.Dünya Ekonomik Forumu’nun yayımladığı Global Risks Report’a (Küresel Riskler Raporu) göre, siber güvenlik şu anda ve gelecekte en önemli 10 riskten 1’i konumunda.

Cybersecurity Ventures’ta yer alan bilgilere göre ise siber suçların 2025 yılına kadar ekonomiye maliyetinin yıllık 10,5 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

Siber Güvenlik Uzmanı Baran Erdoğan, siber saldırıların yeni çağın en yaygın ve en kolay yapılan suç aktiviteleri olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Dijitalleşmenin, insan hayatının her noktasına ulaşan internet ve karmaşıklaşan teknoloji altyapılarının insan yaşamında yeni bir dönemi açtığını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

“İnsan ruhunun dijitalleştirilip internete yüklenmesi gibi araştırmaların konuşulduğu, singularitye (tekillik) hızla yaklaştığımız bu noktada yapay zeka teknolojilerinin de bu dijital ortama katılmasıyla artık insan zekası ve yapay zekanın ortak zemin bulduğu ve beraber hareket ettiği saldırıların olacağını öngörebiliriz.”

“Siber saldırıların bir kısmı yapay zeka tarafından yapılacaktır”

ChatGPT, sesli sohbet özelliğini ücretsiz kullanıma sundu

OpenAI, Eylül ayında Android ve iOS’ta ChatGPT ile sesli sohbetler sunarak kullanıcılara isterlerse sohbet robotuyla gerçek karşılıklı konuşmalar yapma seçeneği sundu.

Bu özellik yalnızca Plus ve Enterprise abonelerine özel olarak kullanıma sunuldu ancak diğer gruplar için de kullanılacağının sözünü vermişti.

OpenAI kurucu ortağı Greg Brockman, ChatGPT’deki sesli konuşmaların mobil cihazlardan ücretsiz olarak kullanıma sunulmaya başladığını açıkladı.

Brockman, OpenAI Başkanı olarak koltuğunu terk ettikten sonra yeteneğin geniş çapta piyasaya sürüldüğünü duyurdu.

Şirket yönetim kurulunun Sam Altman’ı CEO’luktan kovmasının ardından kendi isteğiyle istifa eden Brockman, üst düzey personelin protesto amacıyla istifa etmesi ve diğer çalışanların da Altman’ın görevine iade edilmemesi halinde istifa etmekle tehdit etmesiyle kargaşaya neden oldu.

Açıklamayı yaptıktan kısa bir süre sonra OpenAI, Altman ve Brockman’ın görevlerine iade edildiğini ve görevlerine geri döneceklerini açıkladı.

Share:

Leave a reply