CGS Center için her sene bir önceki yıldan daha yoğun olmaya başladı. Bu durum beni bir yandan sevindirirken bir yandan da, itiraf etmeliyim kaygıya sevkediyor.
Seviniyorum, çünkü uzun yıllardır özellikle aile şirketlerinin sürdürülebilirliği konusunda verdiğimiz büyük çabanın sonuçlarını görüyoruz. Anadoludaki şirketlerimizin bu konuda farkındalıkları ve çabaları bir hayli arttı. Kaygılanıyorum, ben gençleşmiyorum, artık o kadar da çok seyahat edemeyeceğim; çok değer verdiğim dostlarıma yeterince vakit ayıramayacağım diye…
Bu sene neler yapmadık ki;
2018 de aile-şirket anayasası veya kurumsallaşma ile başladığımız şirketlerimizden Gaziantep’ten ANSA A.Ş., Kapadokya’dan İndigo Group-Museum Hotel, Ankara’dan Teknokar A.Ş, Feba A.Ş. Andar A.Ş. İzmir’den Denizciler Dökümcülük A.Ş., Üstünel A.Ş.; 2019 da başladığımız Abdülkadir Özcan Şirketler Grubu (Petlas, AKO Akü, AKO Jant) ile çalışmalarımızı yürüttük.
Bizler için hepsi, ayrı ayrı çok önemli ve değerliydiler. Onlar bize inandı, destekledi birlikte çaba sarfettik.
Kalkınma Ajansları, Odalar, Genç Girişimciler ile çalıştık, aile şirketlerinin sürdürülebilirliği konusunda paneller düzenledik. Çorum’a, Samsun’a Eskişehir’e Nevşehir’e gittik. Şirketlerimiz ve özellikle ikinci kuşaklarımız bu yolda da bizi destekledi, kurumsallaşma, aile anayasası konularındaki çabalarını, deneyimlerini bütün bu şehirlerde katılımcılarla paylaştılar. Ne güzel bir sözdür; “Bilgi Paylaştıkça Çoğalır”. Bu paylaşımlara Nevşehir’de kurucu babalar da katıldı. Varlıkları ve paylaşımları ile değer katan tüm dostlara buradan sonsuz teşekkürlerimi iletmeyi bir borç biliyorum.
Bu çalışmalarda Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı ve ekibinin öncü rolü yadsınamaz. Onlar sayesinde Çorum’da ne kadar önemli bir un, yem ve makina sanayinin olduğunu öğrendik. 4. Kuşağa geçmiş bir Hatap Unu, İsviçre’nin ünlü Bühler firmasının Anadolunun ortasında keşfettiği Dura Makina’yı, ortaklık kültürünün en güzel örneklerinden bir olan Güven Yem’i, kısa zamanda büyük ivme kazanmış Ünal Yem’i tanıdık. Onlarla birlikte çalıştık.
Sanal eğitimlerimize devam ettik. 2019 yılında Yalın üretim konusunda Türkiye’deki en detaylı, toplamda yedi eğitimden oluşan, yalın üretim e-eğitim programını gerçekleştirdik. Bunun yanısıra hukuk, satınalma ve depo yönetimi konusunda da e-eğitimlerimizi yaptık.
Ailem ve Şirketim e-bültenimizle kurumsal yönetim ile ilgili ve ilişkili konularda yazılar araştırmalar, röportajlar yayınladık.
2019’u kapatırken iki yeni çok değerli firmamızı çalışmalarımıza kattık. Denizli’den Eymer- Mermecilik ile İstanbul-Samsun-Gürcistan hattında hızla büyüyen Pelin Triko. Yeni dostlar edinmek böyle büyük bir keyif…
Bu arada ben ne mi yaptım!
Boş vakitlerimde ODTÜ İşletmede sevgili öğrencilerime kurumsal yönetim dersi, Bilkent EMBA’da oldukça nitelikli bir gruba kurumsal yönetim dersi, İzmir Ekonomi EMBA İngilizce ve Türkçe programlarında güzel İzmir’lilere kurumsal yönetim dersi ve Koç Üniversite’sinin aile şirketlerinde kurumsallaşma sertifika programında ders verdim.
2019’da onurlu bir görevi daha devraldım. ODTÜ Yayıncılık Yönetim Kurulu Başkanı olarak yeni bir misyon edindim.
Yazımızın başında ne demiştik; “Bilgi Paylaştıkça Çoğalır”. Bir ilave daha yapayım, “Paylaşmak güzeldir, yaşama anlam katar”.
2020 herkes için uğurlu olsun…
Dr.Güler Manisalı Darman
CGS Center Başkanı