Aile ŞirketleriBültenCGS Center’dan HaberlerEğitimlerKurumsal YönetimKurumsallaşma

Orta Karadeniz Ajansı Tarafından Düzenlenen ‘Yeni Nesil Patronlar’ Panelinde Dr. Güler Manisalı Darman Başkanlık Yaptı

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından Çorum’da düzenlenen ‘Yeni Nesil Patronlar’ paneli, CGS Center Başkanı Dr. Güler Manisalı Darman tarafından yürütülmüştür. Panelistler aile şirketlerinin başarılı ikinci kuşaklarından; Denizciler Döküm Genel Müdürü Cenk Denizci, Ansa Ambalaj Genel Müdürü Bahadır Bozoğlu, Alfer Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Özdemiroğlu ve Üstünel İş Geliştirme ve Finans Müdürü Eda Ovaçam’dır.

Başkanımız Dr. Güler Manisalı Darman’ın konuşmasıyla başlayan panel, sonrasında panelistlerin konuşmalarıyla devam etmiştir. Özellikle aile şirketlerinde ikinci kuşak olmak ve bu noktada yapılan aile anayasası ve kurumsal yönetim çalışmalarının aktarıldığı panel verimli ve keyifli geçmiştir.

Panel CGS Center Başkanı Dr. Güler Manisalı Darman’ın konuşması ile başlamıştır. Sayın Manisalı konuşmasında, aile şirketlerinde aile anayasası yazılması sürecinden başlayarak kurumsallaşma ve kurumsal yönetim konularının öneminden bahsetmiştir. Bu kapsamda, aile şirketlerinin sürdürülebilir olması yolunda en önemli adımın kurumsal yönetim altyapısının oturtulması olduğunu, özellikle profesyonel yönetim kurulu anlayışının aile şirketlerinde mutlaka yerleştirilmesi gerektiğini belirtmiştir. Güler Manisalı’nın konuşmasından sonra, söz alan konuşmacılar aşağıdaki konularda kendi deneyimlerini paylaşmışlardır.

Panelde ilk olarak aile şirketlerinde 2. kuşak olmanın sorumluluklarının neler olduğunu tartışılmıştır.


Alfer Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Özdemiroğlu, en büyük zorluğun kendini ispat etme ve öğrenme süreci olduğunu belirtmiştir. Denizciler Dökümcülük Genel Müdürü Cenk Denizci ise aileden olup şirkette çalışmayanlara da hesap verebilir ve şeffaf olmak gerektiğini, aynı zamanda birinci kuşaklardan daha çok çalışarak kendini onlara ispat etmek gerektiğini vurgulamıştır.

“Aile şirketlerinde iyi iş yapmanın yanında ilişkileri iyi yönetmek, ikinci ve üçüncü kuşaklar için en büyük sorumluluktur.”

ANSA Ambalaj Genel Müdürü Bahadır Bozoğlu birinci kuşakla anlaşabilmek için, matematikle hareket etmek gerektiğini, ayrıca verileri iyi analiz etmenin önemli olduğunu belirtmiş, bu noktada kurumsal hafızanın iyi olmasının şart olduğunu vurgulamıştır.

Üstünel Dalgıç Pompa İş Geliştirme ve Finans Müdürü Eda Ovaçam aile şirketlerinde iyi iş yapmanın yanında ilişkileri iyi yönetmenin ikinci ve üçüncü kuşaklar için en büyük sorumluluk olduğunu ifade etmiştir.

Panelistler ikinci olarak aile şirketlerinin sürdürülebilirliği konusunda en önemli noktalar ve yapılması gerekenler hakkındaki görüşlerini belirtmişlerdir. ANSA Ambalaj Genel Müdürü Bahadır Bozoğlu firmaların ortak akıl platformlarında toplanması ve deneyimlerini paylaşmasını gerektiğini belirtirken Alfer Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Özdemiroğlu bunun sırrının paylaşım, kazanç, yetki, ego gibi durumları törpülemek olduğunu vurgulamıştır.

Üstünel İş Geliştirme ve Finans Müdürü Eda Ovaçam ise bu bayrak yarışını herkesin azimle götürmesi gerektiğini söylemiştir.

“Aile anayasası şirketin geleceğini garanti altına almak için önemli bir sözleşme ve el kitabıdır”

Panelin devam eden bölümlerinde, Başkan Dr. Güler Manisalı Darman panelistlerden aile anayasası yazma süreçleri sırasında yaşadıklarını paylaşmalarını istemiştir. Panelistlerden Bahadır Bozoğlu ve Cenk Denizci aile anayasasının şirketin geleceğini garanti altına almak için önemli bir sözleşme ve el kitabı olduğunu belirtmişler, bu süreçte zorlu zamanlar yaşandığını ancak karşılıklı saygı içinde herşeyin çözüldüğünü belirtmişlerdir. Sayın Cem Özdemiroğlu bu çalışmada işi iyi bilen tarafsız bir hakemin çok önemli olduğunu ve kendilerinin çalışması sırasında Sayın Dr. Güler Manisalı Darman’ın bu süreci çok iyi çözümlediğini vurgulamıştır. Sayın Eda Ovaçam da aile anayasası yazılması sürecinde baştan bazı kurallar koyulduğunu ve süreç boyunca da bu kurallara uyularak gidildiğini belirtmiş,
bu sırada Güler Manisalı Darman’ın her türlü anlaşmazlıkta çok büyük rol oynadığını söylemiştir.

Panelin son konusu olarak panelistler şirketlerinin kurumsallaşma sürecinde yaşadıkları zorluklardan bahsetmişlerdir. Sayın Bahadır Bozoğlu ve Cenk Denizci şirketin büyüme sürecinde en çok yapılan hatalardan birinin, en iyi çalışana, yapabileceğinden çok iş yükleyerek onu verimsiz hale getirmek olduğunu söylemişler, kurumsallaşma ile tüm görev tanımlarının ve süreçlerin belirginleşmesinin çok faydalı olduğundan bahsetmişlerdir. Sayın Cem Özdemiroğlu, kurumsallaşma sürecinde şirket sahiplerinden daha iyi iş yapabilecek çalışanları şirkete kazandırmaya çalıştıklarını belirtirken, benzer şekilde Sayın Eda Ovaçam da iyi profesyonelleri şirkete alabilmek ve aynı zamanda tutundurabilmek için onlara farklı imkanlar sunmanın önemli olduğunu vurgulamışlardır.


Panelin ardından Sayın Dr. Güler Manisalı Darman ve panelistler Çorum’un önde gelen şirketlerinden Duduoğlu Çelik Dövme San. Tic. A.Ş. tarafından organize edilen yemeğe katılmışlar ve panelistlerle birlikte Duduoğlu firmasını ziyaret etmişlerdir.

Başta paneli düzenleyen Orta Anadolu Kalkınma Ajansı, evsahipliği yapan Duduoğlu firması, ilgilerini esirgemeyen Çorum Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Derneği (ÇOSİAD) Başkanı Hayri Şamlı  olmak üzere değerli panelistlere ve tüm katılımcı firmalara teşekkürlerimizi sunuyoruz..

Share:

Leave a reply