BültenMakale

Kurumsal Koçluk – Şengül Demir

Kurumsal Koçluk, kurumların potansiyellerini ve dinamikleri içerisinde var olan kaynaklarını ve geliştirilecek yönlerini tehditleri ve zayıf yönleri ile birlikte değerlendirme yolculuğudur. Değişim ve dönüşüm gelişimle başlar, kişilerin değerler dizisini gözden geçirmesi, farklı perspektiflerden bakması ve kurumsal gereksinimler doğrultusunda yapılandırması ve güncellenmesi başarı ve iş adaletini getirir.

Hiyerarşik yapı içerisindeki birimler arası iletişim kurumun dış sesindeki tek sesi oluşturarak, ortak zihin ortak hedef haline gelir.

Kurumların ihtiyaç analizi ve mevcut durum analizlerini yapan biri olarak, kurumlarda kişilerin en çok ihtiyacı olanın maddesel bir talepten çok değerli olduğunu, hissetmek olduğunu gördüm.

Kendinizi ne olsa değerli hissedersiniz diye sorduğumda;

Orada olduğumu hissettirecek, belki özel bir günümde küçük bir pasta, başardığım bir projede küçük bir ödül, ya da sadece gülümseyen bir yüzle “günaydın” gibi cevaplar oldu.

Bu sorulara devam ettiğimde firma ve kurumlarda adil iş bölümü, buna göre hazırlanan organizasyon şemaları, tebliğ edilen iş tanımları ile birlikte kurum için o kişinin ne ifade ettiğini fark etmek ya da fark ettirmek gelişim için atılan ilk adımlardandı.

Kurumların değerleri ile çalışanların değerleri ile ilgili yapılan çalışmalarım da yazılan çizilen çalışmaların uygulama kısmının eksikliği ve ortalamanın alınmadığı görülmüştür.

Kurumların da bir kişiliği vardır. Kişiler gibi onlara ait geçmiş başarılar, elde edilen potansiyel ve verimliliğin paydalarını tekrarlayarak yeni hedef ve başarı çalışmaları yapılmalı, çözüm odaklı bir yaklaşımla yaklaşılmalıdır. Teknoloji çağının içerisinde insan gücü ve duygusunun varlığını yok saymadan elde edilecek sermayeden çok bu sermaye için ihtiyaç ve eğitim analizinin yapılması, kurumların en çok şikâyeti olan aidiyet duygusunu güçlendirecektir.

Kurumsal koçlukta koç, koçluk yöntem ve teknikleri kullanarak, süreçte kurumlara yol arkadaşlığı yapar.

En önemli teknikleri güçlü sorularıdır.

Yeni ürünler, hizmetler ya da iş modelleri için fikir üretmek zordur. Economist dergisinde yayınlanan bir araştırma, şirketlerin neredeyse yüzde 60’nın yeterli yeni fikir üretmekte zorlandığını gösteriyor. Yeni fikir üretmenin başlangıcında sorunlardan kaçınmak istiyorsanız. Koçluk güçlü sorularından faydalanabilirsiniz.

Ne zaman?

Kim?

Ne?

Nasıl?

Bunun için ihtiyacınız olan ne?

Olursa ne olur? Olmazsa ne olur?

“Suyu en son balık keşfeder” anonim deyişiyle yazımı tamamlayarak, var olmayan bir gelecek icat etmek için, insanların bugün ne yaptığını gerçekten anlamalı ve ona yeniden hayal etmelerinin olanağı sunulmalıdır. Sözleriyle bitirmek istiyorum.

Sevgiyle Kalın.

Şengül DEMİR

Kurumsal Danışman

Meslek Belgeli Koç

Eğitmen

 

Katkılarından dolayı Sayın Şengül Demir’e teşekkür ederiz.

Share:

Leave a reply