2020 yılı Covid yılı olarak tüm dünyaya ve ülkemize damga vurdu. Her ne kadar Covid olumsuz yönde etkilese de teknolojik gelişmeleri durduramadı. İşte o gelişmelerden bazıları:
Bilim İnsanları, Beyin Aktivitesini Metne
Dönüştürebilen Bir Yapay Zeka Geliştirdi
Araştırmacılar, beyin aktivitesinden elde edilen verileri metne dönüştürebilen bir yapay zeka sistemi geliştirdi. Sistem, gelecekte konuşmakta ve yazmakta güçlük çeken hastalarla iletişim kurabilmeyi kolaylaştırabilir.
İnsanların düşüncelerini okumaya bir adım daha yaklaşıyoruz. Bilim insanları, beyin aktivitesini metne dönüştürebilen bir yapay zeka sistemi
geliştirdi. Uzmanlar, çalışmanın konuşamayan veya yazamayan hastalarla iletişim kurmaya yardımcı olabileceğini belirtiyor.
Sistem, beyin aktivitesinden elde edilen sayı dizilerini gerçek kaydedilmiş seslerle karşılaştırıyor ve daha sonra elde edilen bu sayı dizilerini, kelimelere dönüştürüyor. Yapay zeka sistemi ilk başta saçma cümleler elde etse de, zaman içinde hangi kelimelerin birbirini takip etme eğiliminde olduğunu öğrendi. Ekip, sonunda sadece beyin aktivitesinden %3
hatayla yazılı metin üretmeyi başardı.
Maastricht Üniversitesi’nden Dr. Christian Herff, yapay zeka sistemi için her katılımcıdan 40 dakikadan daha az eğitim verisi kullanmalarına rağmen isabetli sonuçlar aldıklarını belirtti.
Sheffield Üniversitesi’nde beyin makine arayüzü uzmanı olan Dr. Mahnaz Arvaneh ise etik konuların dikkate alınmasının önemli olduğunu söyledi. Arvaneh, “Makinelerin zihnimizi okuyabileceği noktadan çok, çok uzaktayız. Ama bu önlem almamamız ve plan yapmamamız gerektiği anlamına gelmiyor.” dedi.
Flash Bellekleri Tarihe Gömecek Dünyanın En Küçük Bellek Birimi Oluşturuldu
Bilim insanları, tüketici elektroniğinden büyük veriye kadar neredeyse her alanda kullanılabilecek dünyanın en küçük bellek birimini oluşturdu.
Texas Üniversitesi mühendisleri dünyanın en küçük belleğini oluşturmayı başardı. Mühendisler, süreç içerisinde bu küçük cihaz için yoğun bellek depolama özelliğinin önünü açabilecek fizik dinamiğini de çözdü.
Geliştirilen dünyanın en küçük belleği sayesinde tüketici elektroniğinden büyük veriye, beyinden ilham alınan bilişeme kadar her şeyde kullanılabilecek daha hızlı, daha akıllı ve enerji bakımından daha verimli yongaların önü açıldı.
Nature Nanotechnology dergisinde yayınlanan araştırma, aslında iki yıl önce gerçekleştirilen bir keşfin üstüne inşa edildi. Araştırmacılar, iki sene önce o dönem dünyanın en ince bellek cihazını geliştirmişti. Gerçekleştirilen yeni araştırmayla birlikte boyut daha da küçültüldü ve enine kesit alanı, bir nanometre kareye kadar daraltıldı.
Araştırmacılar, çalışmalarında ana nanomateryal olarak MoS2 olarak da bilinen molibden disülfür kullansa da keşiflerinin yüzlerce ilgili atomsal ince materyale uygulanabileceğini düşünüyor. Peki, yongaların küçülmesi ne anlama geliyor veya ne gibi faydalar sunuyor?
Daha küçük işlemcilerle daha yoğunlaştırılmış bilgisayarlar ve telefonlar üretilebilir. Yongaların boyutunu küçültmek, cihazların enerji talebini daraltır ve kapasitesini azaltır. Bu da çalışırken daha az güç tüketen ancak daha hızlı ve daha akıllı cihazların üretilmesinin önünü açar.
Kaynak: https://www.webtekno.com/standart-flash-bellekleri-tarihe-gomecek-dunyanin-en-kucuk-bellek-birimi-olusturuldu-h102553.html