Tecrübenin Sesi: Jan Koum & Brian Acton
WhatsApp Messenger, akıllı telefonlar için geliştirilen, platformlararası çalışma özelliğine sahip bir mesajlaşma ve arama uygulamasıdır. Android, BlackBerry, iPhone, Windows Phone ve Nokia telefonlarıyla uyumlu olan uygulama, 3G ya da WiFi Internet bağlantısı aracılığıyla kullanıcıların birbirlerine resim, video, ücretsiz arama, sesli ve yazılı mesaj göndermesini sağlar. Aynı adı taşıyan şirket, eski Yahoo! çalışanları olan Brian Acton ve Jan Koum tarafından ABD’de, Kaliforniya eyaletindeki kurulmuştur.
Jan Koum Ukrayna doğumlu bir Amerikan internet girişimcisi ve bilgisayar mühendisidir. Brian Acton ile birlikte CEO’su olduğu WhatsApp’ı kurmuştur. Koum 16 yaşındayken okuldan sonra bir markette yerleri süpürerek para kazanıyordu, annesi ise bebek bakıcılığı ypıyordu. Devletten yemek fişi almak için saatlerce kuyrukta bekledikleri oluyordu. 18 yaşına geldiğinde programlama ile ilgilenmeye başladı. San Jose Eyalet Üniversitesi’nde eğitimini sürdürürken aynı zamanda bir güvenlik denetleyicisi olarak Ernst & Young’da çalıştı.
Bu süreçte Brian Acton ile tanıştı ve kısa bir süre sonra altyapı mühendisi olarak Yahoo tarafından işe alındı. Sonraki dokuz yıl, Yahoo’da çalıştı. Daha sonrasında bir kaç yıl arayla ailesini kaybetti ve üniversite eğitimini yarıda bıraktı. 2007 yılında Brian Acton ile Yahoo’dan istifa etti.
Öte yandan Brian Acton 1972 Michigan doğumlu Amerikan bir bilgisayar programcısı ve internet girişimcisidir. Acton, bilgisayar bilimleri diploması ile 1994 yılında Stanford Üniversitesi’nden mezun oldu. Apple Inc. ve Adobe Systems ve Rockwell International da çalıştı. 1996 yılında Yahoo Inc’in 44. çalışanı oldu. Brian Acton, Jan Koum ile 2007 de Yahoodaki işinden ayrıldı ve önce Facebook’a sonra ise Twitter’a iş başvurusunda bulundu ancak reddedildi.
İki yıl işsiz kaldılar ve bu sürenin sonunda ‘Nasıl para kazanacağız?’ sorusuna cevap ararken Koum bir iPhone satın aldı ve AppStore’un yepyeni bir endüstri yaratacağını fark ettiler ve böylece WhatsApp’ı kurdular. İlk WhatsApp sürekli çöküyordu ve sadece kendilerinin de içinde bulunduğu bir arkadaş grubu kullanıyordu. Ancak kurucularının pes etmeyerek çalışmalarının sonucunda kısa zamanda büyük bir popülariteye kavuşan WhatsApp Messenger üzerinden gerçekleşen iletişim trafiği Ağustos 2012’den Ocak 2013’e kadar %75 oranında artarak 2012 yılında toplamda %500’e ulaştı ve Dünyada kayıtlı kullanıcı sayısı en yüksek olan siber hizmetler arasında yerini aldı. Bu başarıyı elde ettikten sonra Facebook tarafından 4 milyar USD nakit para, 12 milyar USD hisse senedi ve 3 milyar USD sınırlandırılmış hisse senedi karşılığında satın alındı.
Kaynak:https://ceotudent.com/whatsapp-nasil-ortaya-cikti