BültenTeknoloji'den Haberler

Teknolojiden Haberler

James Webb, evrenin ilk zamanlarından kalma galaksileri görüntüledi

NASA’nın, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Kanada Uzay Ajansı (CSA) ile ortaklaşa geliştirdiği James Webb Teleskobu, 25 Aralık 2021 tarihinde başarıyla fırlatılmış ve yörüngesine yerleşerek çalışmalara başlamıştı. Eskiyen Hubble Uzay Teleskobu’nun yerine geçecek James Webb Uzay Teleskobu, Güneş sisteminin ötesinde keşfedilen yeni gezegenlerde yaşam olup olmadığını araştırıyor. James Webb Uzay Teleskobu, evrenin ilk zamanlarından kalma iki galaksiyi görüntülemeyi başardı. James Webb’in gözlemlediği iki galaksi, ‘GLASS-z12’ ve ‘GN-z11’ olarak adlandırıldı.

 

Artemis 1 Roketi Fırlatıldı

NASA, Artemis 1 roketini fırlattı. Keşif görevi kapsamında 2024’e kadar Ay’a insanlı seferler düzenlenmesi amaçlanıyor. 2028’e kadar sürmesi planlanan seferlerin ardından ise Ay yörüngesinde uzay istasyonu kurulması ve burayı basamak yaparak Mars’a insanlı seferler düzenlenmesi hedefleniyor.

Çin, 6G çalışmalarında lider konumda

Günümüzde hala kurulma aşamasında olan 5G teknolojisi, şu anda sadece belirli ülkelerde kullanıma açılmış durumda. Ancak Çin, şimdiden 6G teknolojisi üzerinde çalışmaya başladı bile. Kasım 2020’de kendi 6G araştırma ekibini kuran Çin, ardından dünyanın ilk 6G test uydusunu uzaya fırlatmıştı. Çin, 2030 yılında mobil işletim sistemini bir üst seviyeye çıkararak 6G teknolojisini kullanmaya başlayacağını daha önce açıklamıştı. 6G konusunda, dünya genelinde toplamda 38 bin patent başvurusu yapıldı ve bunların yüzde 35’i Çinli firmalara ait. ABD ise yüzde 18 ile ikinci sırada yer alıyor. Batıda ise Nokia ve Ericsson tarafından üretilen ekipmanlarla 6G testleri gerçekleştiriliyor. 6G teknolojisi ile bağlantı hızlarının 1Tbps seviyelerine çıkacağı tahmin ediliyor. Bu da 5G’den 1000 kat daha yüksek hızlar demek.

Share:

Leave a reply