Netflix’in kurucu ortaklarından ve şu anki CEO’su olan Reed Hastings, 1960 yılında ABD’nin Boston kentinde dünyaya geldi. Avukat bir babanın oğlu olan Hastings, Bowdoin College’da matematik eğitimi aldı.
1983 yılında okuldan mezun olunca, ABD Hükümeti tarafından gelişmekte olan ülkelere ABD’li gönüllülerin gönderildiği Peace Corps aracılığıyla Svaziland’a gitti ve burada 1985’e kadar
matematik öğretmenliği yaptı. Svaziland’da iki yıl kaldıktan sonra Stanford Üniversitesi’ne giren Hastings, 1988 yılında bilgisayar mühendisliği bölümünden yüksek lisans diplomasını aldı.
Arkadaşları Mark Box ve Raymond Peck ile 1991 sonbaharında Pure Software adlı bir yazılım şirketi kurdu. Bilgisayarlardaki sorunları çözümleyen yazılımlar geliştiren şirket büyük bir hızla büyümeye başladı.
Ancak o bu kadar hızlı büyüyen bir şirketi yönetmeye henüz hazır değildi. Mühendis tabanlı olduğu için CEO’luğun getirdiği sorumlulukları oldukça güç buluyordu.
Şirket 1995 yılında halka arz edildi ve Pure Software 1996 yılında Atria ile birleşti. 1997 yılında ise bu şirketi Rational Software satın aldı.
Reed Hastings, buradaki deneyimlerinin onu girişimcilik alanında epey yetiştirdiğini ifade ediyor. Bundan sonraki süreçte ise Marc Randolph ile birleşerek 1997 yılında Netflix’i kurdu. Film kiralama şirketi olarak yola koyulan Netflix, ABD genelinde müşterilerine kargo yoluyla film kiralıyordu.
Kiralama süresi başlangıçta 7 günlüktü, ancak 1999 yılında bu iş modeli değiştirildi. Müşteriler aylık bir ücret karşılığında sınırsız sayıda DVD kiralayabiliyordu.
Şirket bu süreçte düzenli bir şekilde büyüdü. Reed Hastings ise inovatif yönetimiyle şirketin bu başarısında büyük pay sahibi oldu. Şirketin sunduğu maaş ve özlük hakları piyasanın en yetenekli insanlarını Netflix’te çalışmaya yöneltti.
2007 yılında online mecraya giriş yapan Netflix, 2010 yılında 16 milyon üyeye ulaştı.
2013 yılında Netflix, ilk kez kendi orijinal televizyon dizisi olan House of Cards’ı yayınladı. Yani artık Netflix yapım şirketlerinden dizi satın almanın yanı sıra, kendi dizisini de çeker hale geldi. Sayısız ödül alan House of Cards’ın da etkisiyle 2013’ün sonunda Netflix’in hisse senetleri 3 kat değer kazandı. 2020 yılı itibariyle şirketin üye sayısı 200 milyona yaklaşmış durumda.
ABD’li ünlü yatırımcı Jim Cramer şu anda dünyada yapay zekadan en iyi Netflix’in istifade ettiğini belirtiyor. Makine öğrenmesinin yanı sıra, kullanıcının interneti yavaşladığında Netflix’in Dynamic Optimizer adlı algoritması görüntüyü sıkıştırarak kaliteden ödün vermiyor. İnternet hızınız düşük olsa bile Netflix içeriklerini kaliteli bir şekilde izleyebiliyorsunuz. Hatta görüntününü hızlı değiştiği sahnelerde bu algoritma iki kat daha fazla çalışarak seyir keyfine zeval getirmemesi gerektiğini bile biliyor. Bu nedenle her türlü koşulda görüntü kalitesini maksimum düzeyde tutmak için yapay zekadan çok iyi faydalanıyor.
10 Temmuz 2020’de Netflix, piyasa değeri bakımından en büyük eğlence/medya şirketi oldu.