BültenMakale

Yeşil Yeni Düzenin Mimarı: Mariana Mazzucato

2050 yılında sıfır karbon emisyonuna ulaşmak için dünya devletleri, şirketleri ve milletleri yarışıyor. Bu noktada her sivil toplum kuruluşu Birleşmiş Milletler sürdürülebilir kalkınma amaçlarından (SDG 17) en az birini misyon kabul ederek ‘sürdürülebilir yaşam’ kültürü tasarlayabilir.

Türk gençlerine kendi okullarında Greta Thunberg olmalarını öneriyorum. Leonardo Dicaprio’nun tufandan önce belgeselini izlediniz mi? EKOIQ dergisini okudunuz mu? Küresel ısınmanın etkisini çok acı bir şekilde yaşıyoruz. Gıda güvenliği kalmadı. Su yok. Hava ve toprak çok kirli. Kişisel karbon ayak izini azaltmak için bugün siz ne yaptınız?

Avrupa yeşil mutabakatı E.U Green Deal Mariana Mazzucato Önderliğindeki döngüsel ekonomistler tarafından kanunlaştı. Gümrük birliği ile Türk sanayicileri ihracatın büyük bir kısmını Avrupa birliğine yaptığında tüm şirketlerimiz döngüsel ekonomiye göre üretim yapmak zorundadır. Aksi taktirde Avrupa birliği ve Amerika Birleşik Devletlerine bir toplu iğne bile satamaz patronlarımız. Şirketiniz yeşil mutabakata göre yapılanmak ve döngüsel ekonomide var olmak için bugün ne yaptı?

Aslında her sivil toplum kuruluşu Birleşmiş Milletler sürdürülebilir kalkınma amaçlarından (SDG17) en az birini misyon kabul ederek sürdürülebilir yaşam kültürünü tasarlayabilir. Mariana Mazzuccato küresel ısınmayla ilgili La Repubblica’daki yazısında, zihniyet değişikliği şart diyor.

1980’lerden beri devlete, sen arka koltuğa otur, direksiyonu şirketlere bırak, onlar refahı sağlar diyoruz.

Bunun sonucu olarak bugün hükümetler Covid- 19 ya da iklim değişikliği gibi krizlerle başa çıkmak için hazır değil. Ancak sanılanın aksine küresel şirketlerde ne inovasyon yatırımlarında ne de Covid- 19 salgınında krizi yönetmek de başarılı değildir.

Yapılan bir araştırmaya göre, 2003-2013 arasında S & P 500 listesinde yer alan halka açık şirketlerin kazançlarının yarısından fazlasını Ar&Ge‘ye değil fiyatlarını artırmak amacıyla hisselerini geri almaya harcadığı ortaya çıktı. Örneğin; ilaç firması Pfizer, hisse geri alımına 139 milyar dolar harcadı. Mazzucato, ‘’Bu kar, araştırmaları finanse etmek ve çalışanları eğitmek amacıyla kullanılabilirdi; bunun yerine hisseleri geri almak için kullanıldı’’ diyor. Havacılığın, nükleer enerjinin, bilgisayarların, nano teknolojinini biyoteknolojinin ve internetin ortaya çıkışını sağlayan riskli girişimleri özel sektör değil devlet finanse ettiğine göre, iklim değişikliği, antibiyotik direncinin yaygınlaşması, demansın yükselişi, gibi acil meselelerle başa çıkacak yeni teknolojileri nasıl geliştireceğiz?

Mazzucato, ‘Tarih bize inovasyonun, Californi’daki küçük bir gup beyaz gencin değil, geniş çaplı kollektif çabanın eseri olduğunu söylüyor. Ve Dünyanın en önemli problemlerini çözmek istiyorsak bunu aklımızdan çıkarmamalıyız diye ekliyor.

Devamı….(Haziran 2021)

 

Kaynak: Cahit Günaydın-Yenileşim Mühendisi

UBSVakfı Yönetim Kurulu Üyesi-

UBSVSürdürülebilir Kalkınma ve Döngüsel Ekonomi Merkezi

https://www.ted.com/talks/mariana_mazzucato

https://surdurulebiliryasam.net/

Share:

Leave a reply