Teknolojiden Haberler
Dünyanın ilk kez yüz tanıma teknolojisi kullanılan ‘metrosu’
Yüz tanıma teknolojisini kullanmaya başlayan ülkelere Rusya da dahil oldu. Moskova metrosunda kullanılmaya başlanan yüz tanıma teknolojisi ‘Face Pay’ yolcuların kullandığı turnikelere yerleştirildi. Teknoloji hızla gelişirken Moskova metrosunda yeni bir sisteme geçildi. Face Pay adı verilen teknoloji sayesinde yolcular artık nakit, kart ya da telefon olmadan kolayca ödeme yapabilecek.
Rusya’nın başkentinde 240’tan fazla metro istasyonunda bu sistem turnikelere entegre edildi. Artık metroya geçmek için yolcuların bir karta veya akıllı telefona ihtiyacı olmayacak. Turnikelere yerleştirilen kameraya bakmak yeterli olacak. Bu noktada pek çok kişide kişisel verilerin korunmasıyla alakalı bir soru işareti de oluştu. Bunun hakkında da yolcu verilerinin güvenli bir şekilde şifreleneceğinin açıklaması yapıldı.
Kaynak: https://www.milliyet.com.tr/teknoloji/dunyanin-ilk-kez-yuz-tanima-teknolojisi-kullanilan-metrosu-6620053
Beethoven’ın Yarım Kalan Eseri, Yapay Zeka Tarafından Tamamlandı
Bir süredir sosyal bilimler alanında da çalışmalara ve araştırmalara konu olan yapay zekanın şiir, şarkı sözü, müzik notası yazıp yazamayacağı konusunda farklı görüşler oluşmakta. Yapay zekanın insan gibi duygusal bir varlık olmayışı ve keder, acı, üzüntü, mutluluk, heyecan, aşk gibi duyguları yaşamaması sebebiyle bunları yapamayacağı öne sürüldü. Yapay zeka üstüne yapılan araştırmalar, tartışmalar, çalışmalar devam ederken, onun neler yapabileceği ve sınırları halen tam olarak saptanabilmiş değil.
Beethoven’ın vefat ettiği için tamamlayamadığı eseri 10. Senfonisini tamamlayan ekibin içerisinde yer alan Ahmed Elgammal, yapay zekanın bizzat kendisinin bir sanat eseri olduğunu, müzik üretme ve müzik hakkında bilgi edinme şeklinin şu andakine çok benzediğini söyleyerek, “Örneğin bir e-posta yazıyorsunuz. E-posta sizin için bir sonraki kelimenin ne olduğunu tahmin etmeye çalışıyor. Yani müzikte, yapay zekaya bir sonraki notayı nasıl tahmin edeceğini öğretmeye çalışıyor. Yapay zeka, çok sayıda müziğe bakarak temelde bunu nasıl yapacağını öğrenebilir” dedi.
Kaynak: https://www.webtekno.com/beethoven-yarim-kalan-10-senfonisi-yapay-zeka-tamamladi-h115632.html