BültenDünya'yı Değiştiren Liderler

Tecrübenin Sesi: Nevzat Aydın

Yemeksepeti’nin kurucusu ve CEO’su olan Nevzat Aydın Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra 2000 yılında e-ticaret eğitimi almak için bir start-up merkezi olan kabul edilen San Francisco’ya gitti. Burada eğitim gördüğü esnada ABD’de başarılı olan girişimler ve bunların iş modelleri hakkında detaylı araştırmalar gerçekleştirdi. Yaptığı araştırmalar esnasında internet üzerinden yemek siparişi fikri ilgisini çekince bu iş fikrini hayata geçirmek için eğitimini yarıda bıraktı ve hemen Türkiye’ye döndü. Böylece Yemeksepeti 40 metrekarelik bir ofiste hizmet vermeye başladı. Görüşülen ilk on beş restorandan ret cevabı verdi. Restorantlarla zorlu bir anlaşma sürecinin ardından 26 restoran ile yola koyulundu. İlk etapta siparişlerini yazıcı ve faks ile aldılar.

 

Ardından Rocket Internet şirketinin kurucuları olan Alman Samwer kardeşler ile bir ortaklık anlaşması imzalandı. Bu ortaklığın ardından şirketin siparişleri arttı ve Yemek sepeti günde bir iki sipariş ile başladığı pazarda 2010 yılında günlük 25 bin siparişe ulaştı. Bu on yıllık sürenin ilk beş yılında neredeyse hiç para kazanmadan ayakta kalmak için uğraşıldı. Kurucuların fikirlerine olan inançları sayesinde iyi bir ekip olmayı ve şirketin istikrarını korumayı başardılar.

 

589 milyon dolarlık bir rakam ile en başarılı internet girişimlerinden biri olan Yemeksepeti, sektördeki en ilgi çekici başarı hikayelerinden birine de imza atmış bulunuyor. 2001 yılında Nevzat Aydın önderliğinde kurulan Yemeksepeti’nin bünyesinde yüzlerce çalışan yer alıyor. 2012 yılında General Atlantic şirketi Yemeksepeti’ne 44 milyon dolarlık bir yatırım yaptı ve şirketin azınlık hissesinin sahibi oldu. Bu yatırımdan sonra Yemeksepeti’nin büyümesi katlanarak artmaya başladı. 2015 yılının Mayıs ayında ise Almanya merkezli Delivery Hero şirketi 589 milyon dolar karşılığında şirketin hisselerinin % 100’ünü satın aldı. Nevzat Aydın Yemeksepeti’ndeki CEO’luk görevini sürdürürken Yemeksepeti’nin hikayesi Türk internet girişimciliğinin en başarılı hikayelerinden biri olmaya devam ediyor.

                                                                                                                                                                                                         Kaynak: morfikirler.com/yemeksepeticom-fikri-ve-basari-hikayesi/

Share:

Leave a reply