Mütevazılığı zenginliğinden önce gelen insanlar arasında yer alan Kamprad, İsveç’in güneyinde dünyaya gelir. Çocukluğunu Agunnaryd köyündeki Elmtaryd isimli çiftlikte geçiren Kamprad, henüz küçük bir çocukken iş hayatına atılır. Ticaret konusunda 10 yaşında bir çocuktan beklenmeyecek kadar yetenekli olan Kamprad, ilk olarak çevresindeki komşulara kibrit sattıktan sonra başka ürünlerin satışına başlar. Stockholm’den ucuza aldığı balık, kalem, yılbaşı süsleri gibi ürünleri satarak kar eden Kamprad, daha küçükken bile ilerideki başarısının sinyallerini açıkça vermiştir. Ancak Dünyanın en başarılı girişimcileri arasında yer alan Kamprad ticarette sergilediği başarıyı, eğitim hayatında sergileyemiyor. Hatta lise mezunu olmasına rağmen okuma yazmayı yaşıtlarından çok daha sonra öğreniyor. Ama o bu durumdan hiç de rahatsız olmadığını şu sözlerle belirtiyor: “Eğer bitmek bilmez bir hevesiniz ve tutkunuz varsa ve çalışmayı seviyorsanız, üniversite eğitimi zaman kaybından başka bir şey değildir.”
1943 yılında kendi biriktirdiği para ve babasından aldığı borçla IKEA’yı kuran Ingvar Kamprad şirketini, isminin baş harflerinin yanı sıra doğduğu çiftlikle köyün baş harflerinden oluşturmuş.İlk IKEA mağazasında kibritten iç çamaşırına kadar pek çok farklı ürün satılsa da en çok talep görenler kalemler olur. Dönemin parasıyla 63 dolar kredi çekip Paris’ten 500 adet kalem sipariş eden Kamprad, mağazasına müşteri
çekmek için de ücretsiz kahve ve kurabiye ikramı yapar. Şirketini kurduktan 2 yıl sonra mobilya satışına başlayan girişimci, olumlu tepkiler aldığını görünce bu alana yoğunlaşır. Almhut’ta bir showroom açarak, 1950’li yıllarda tamamen mobilya üzerine odaklanır. İnsanlara ilk defa mobilyaları sipariş etmeden önce onları görebilme fırsatını veren Kamprad, bu yenilik sayesinde IKEA’nın adını herkese duyurur. Ayrıca taşıma ve depolama maliyetlerini düşürmek için mobilyaları demonte halde sunması, Kamprad’ın farkını gösterdiği bir diğer stratejisidir.Aralık 2016 itibariyle 48 ülkede 392 mağazası bulunan IKEA, kurucusunun başarısı sayesinde bugün küresel bir şirket olmuştur. 91 yaşına girdiğinde bile çalışma tutkusunu bir gram bile kaybetmeyen Ingvar Kamprad “Yapacak daha çok şey var. Ölmeye bile vaktim yok.” sözleriyle hayallerine kavuşmak için çaba sarf etmeyenlere ders vermiştir.
Kaynakça:https://paratic.com/ikea-sahibi-ingvar-kamprad-basari-hikayesi/